Under en bilresa ser det skarpa ögat snabbt namn som Carlson och Peterson på brevlådor som smyckas med svenska flaggor av dem som valt att leva här och ständigt hedrar sina förfäder som kom hit för 100-200 år sedan.
Vi passerar små samhällen med namn som Mora och Malmo. Inne på golfklubbarna har namn som Teresa Berg, Glen Sundberg och Bo Beckman förevigats. De är alla klubbmästare.
Resan har gått till Cragun’s Resort och till Brainerd Lakes i Minnesota och till de 10 000 sjöarnas land i den amerikanska mellanvästern.
Här finns 45 golfhål och en resort vid stranden och insjön Gull Lake. Båda 18-hålsbanorna rankas bland toppbanorna i Minnesota. 
Detta är ett golfmekka i en stat värd att upptäckas, inte minst av oss svenskar med en gemensam historia som fascinerar. Här har de  finansiellt framgångsrika byggt sina sommarhem på strandtomter. De visar sina nordiska flaggor med lika stark passion som sina amerikanska.
I Minnesota finns cirka 490 golfbanor. De mest prisvärda – med greenfees kring 40–70 dollar – finns här i Brainerd Lakes Area. Resortanläggningen ”Madden’s on Gull Lake” är Cragun’s goda granne. Här finns tre 18-hålsbanor plus en 9-hålsbana. 63 hål på Madden’s. 45 på Cragun’s. Totalt 108 golfhål med klubbhusen inom ett par kilometers avstånd.
Längre norrut, vid Bob Dylans födelsestad Duluth, ligger Giants Ridge Resort. Den gamle jättens fot och fyra tår syns på bilden ovan. Banorna är The Quarry och The Legend, båda utsedda bland Minnesotas fem bästa publika banor och de 50 bästa i hela USA.
Kryddan på golfresan i Minnesota är turerna i svenskbygderna. Det var till Stillwater många av utvandrarna kom efter sina otaliga strapatser. Också vi besöker staden vid floden. Liksom Lindstrom, Chisago City, Taylor Falls och andra byar där svenska traditioner ännu lever. Vid ”Ki-Chi-Saga” besöker vi Duvemåla House, ett museum där den svenska flaggan vajar i topp.