Golf Zone Travels – Established 2017

Enligt registret är 2017 årtalet som gäller. I grundarens tankar började allt under andra årtionden.

Möjligen 1972 när 4-åringen fick sina första reseminnen från Cornwall? Den första superresan med gänget 1986? Snarare 2006 när en ny resesektion startade i det golfmagasin som gav mig möjligheterna till allt det som nu pågår.

”När vi nu startar en egen ’resebyrå’ vill vi berätta om våra idéer om resmål”, skrev jag. ”Se dem gärna som tips och inspiration men inte som de enda givna förslagen. Vad jag vet är att vi har golfen gemensamt, och det räcker långt.”

Som berättare ville jag i text och bild berätta om nya golfbanor, fantisera om de smartaste reseuppläggen, skapa intresse för det lite mera oväntade, inte enbart ge fakta om det traditionella och givna. Tiden har gått. Tankarna har utvecklats. Sedan 2015 – ett annat viktigt årtal – har arbetet med att skapa de skönaste golfresepaketen pågått. Fantasierna i krönikorna ska anpassas till verkligheten.

Att göra det enkelt är visionen. Ledorden har blivit många när anteckningarna blivit allt mer kladdiga:

• Unika Upplevelser • Kunskap och Känsla • Exklusiva Erfarenheter • Happiness & Health • Säkert Skräddarsytt • Rätt resa för rätt person • Tourism med Tourkvalitet

När detta skrivs, hösten 2017, stormar det från havet utanför gäststugan, mitt kontor. Hösten visar sin tuffaste sida. Den svenska golfbanan intill är stängd. Förra veckans lyckade Englandsresa, skapad åt sju lyckliga golfare, gav fortsatt och ökad energi.

Den här morgonen fick jag ett mejl av Francois i Paris:
”Offer your clients the privilege to be the first to play in Paris the Ryder Cup course in Ryder Cup conditions. Wednesday October 3rd, 2018”.

Om mig

1997 gjorde jag min första arbetsvecka på golf- och livstilsmagasinet Golf Digest. Det var april. Vintern hade tillbringats på platser som Barbados, Anguilla, Trondheim och Sälen. Förberedelserna inför Vasaloppet var gjorda. Först på rullskidor på karibiska vägar som var så krokiga, smala, gropiga och livsfarliga som jag anade, sedan i Trondheims VM-spår där jag blev passerad av Björn Dahlie, Vladimir Smirnov och några japaner.

Under denna tid fick jag mitt jobb på Golf Digest. Anställningsintervjun gjordes i en telefonbox på ett postkontor i Rosseau, Dominica.
Min första arbetsdag tillbringades i London. Tottenham mötte Wimbledon på White Hart Lane. Jag hade biljett, ville inte missa matchen, jobbet fick vänta.

Under min andra arbetsvecka avgjordes US Masters på Augusta National. Tom Kite kom tvåa och Tiger Woods vann med massor av slag. Tiger hade fått sitt genombrott. Golfen förändrades. Allt var nytt. Den nya tiden hade börjat. Jag fick följa den och berätta om den.

1997, alltså.

Ryder Cup spelades på Valderrama.

Per-Ulrik hade vunnit på K-Club.

Haeggman vann Scandinavian Masters på Barsebäck – det var mitt första Masters som journalist, jag mötte Henrik Stenson och kallade honom för framtidens stjärna.

Jobbet tog mig till golfbanor i 30 länder. Till The Open Championship på St Andrews, Masters på Augusta, Solheim Cup på Muirfield Village och Loch Lomond, och till 9 Ryder Cup, 5 i USA, 4 i Europa.

Dokumentärerna från Challengetouren i Moskva, Kuba och Wales var höjdpunkter. Reportagen hemma hos Annika i Lake Tahoe, Calle P i North Carolina och Fidde Jacobson i Monte Carlo likaså.

Resorna gav upplevelser, minnen, lärdomar och skratt, först tillsammans med fotografer som Bardå, Berglund, Cederling, Cordén, Höglund och Johansson, sedan också med familjen på platser som Dubai, Evian, Mallorca och Florens.

Mamma fick hänga med till den fantastiska familjen Reid på Glasson Golf Hotel, Athlone, Irland.

En gyllene vecka tillbringades i Woodhall Spa. Ensam och lycklig – mitt i golfzonen – tränade jag i en vecka på Englands bästa övningsfält. Jag spelade ett par varv på Hothckin Course. Bodde på The Golf Hotel i en golfgalen by.

De första tourresorna gick till Volvo Masters i Valderrama och US Women’s Open i Michigan. Liselotte Neumann var titelförsvarare. Året var 1989. Jag var ung, bokade hotell i centrala Detroit, en tuff och hård stad, framför allt alldeles för långt ifrån banan. Jag bar för varma skor, slet hårt med den nya tekniken och missade deadlines från en annan tidszon.

Jag lärde mig en hel del.

Men golfen blev min passion. Livet på touren blev en dröm som kunde förverkligas på mitt sätt.

Att resa är min andra passion. Kombinationen golf och resa är förstås den mest givna att forma livet efter. Efter två år av planering, resor och möten skapar jag nu drömresor åt andra.

Jag gör det på mitt sätt. Jag vill att du ska göra det på ditt sätt.

Yours,

Tomas Hagfeldt
Founder of Golf Zone Travels